W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] ważną rolę w starzeniu się i chorobach związanych z wiekiem, wszystko, co możemy zmienić w naszej diecie, aby utrzymać stan zapalny w ryzach, jest korzystne. Niezdrowe oleje i tłuszcze przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, szczególnie utwardzane tłuszcze roślinne. Większość olejów wykorzystywanych do produkcji przetworzonej [...]
[...] nadzień. Tłuszcze, które z reguły znajdują się w konwencjonalnych słodyczach, z pewnością nie mogą być uznane za zdrowe, ani nawet neutralne dla zdrowia. Często jest to olej palmowy lub inne tłuszcze, które poddaje się procesowi hydrogenacji, czyli utwardzania. Proces ten sprawia, że związki lipidowe z olejów nie mogą być odpowiednio [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
[...] leniwy jestem ) Poprosiłem o Oliwę z oliwek, ale podobno nie było... Niestety o tym dowiedziałem się dopiero wtedy, kiedy zostałem szczęśliwym posiadaczem "mieszanki oleju słonecznikowego i oliwy z wytłoczyn z oliwek" Zacytuję trochę z etykiety produktu: "Mieszanka olejów roślinnych zawiera 75% oleju słonecznikowego z dodatkiem 25% oliwy [...]
Moj chemik twierdzi, ze pod wzgledem wartosci odzywczych olej slonecznikowy jest lepszy od oliwy, ktora PODOBNO nie zawiera az tyle nienasyconych kw. tluszczowych, do tego dochodzi aspekt cenowy i smakowy, no coz nie kazdemu smakuje, prosilbym o wasze zdanie w tej sprawie
[...] kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Źródło jednonienasyconych jest dosyć oczywiste - oliwa. Przy wielonienasyconych mam mały dylemat: orzechy włoskie, czy olej słonecznikowy nierafinowany. W tabeli wszystko wygląda ładnie. W wielu wątkach czytałem o orzechach, ale raczej mało osób stosuje taki olej. Czy będzie godnie zastępował [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Chodzi mi właśnie o ten olej słonecznikowy. Jakie jest zdanie na jego temat, to w miarę dobre źródło tłuszczy ? Właśnie posiadam taki olej i nie wiem czy warto go włączyć do diety.
Witam chciałem się zapytać jak wygląda sprawa z olejem tłoczonym w taki sposób czy można go spożywać oraz jak prezentuje się pod względem kwasów omega-3 i omega-6?
[...] potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w wypadku intensywnego treningu nawet 3 g na 1 kg ciała. • Tłuszcz należy spożywać głównie ze źródeł roślinnych (olej słonecznikowy i sojowy) gdyż zawiera on mniej cholesterolu niż zwierzęcy (masło, smalec). Zapotrzebowanie organizmu na proteinę zależy od wielu czynników^ Głównym z [...]
[...] dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale występują one także w mniejszych ilościach w tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym ( śmietanka w proszku) i palmowym. Temperatura topnienia kwasów nasyconych zależy wyłącznie od długości łańcucha węglowego; im dłuższy łańcuch węglowy, tym [...]
[...] organizm ludzki nie może wchłonąć. Przechodzi ono po prostu przez przewód pokarmowy, ułatwiając jego pracę i obniżając ryzyko zaparć oraz innych schorzeń. 3. Tłuszcze i oleje. Możemy je podzielić na: nasycone i nienasycone. Tłuszce nasycone znajdują się w produktach mleczarskich, mięsnych, twardych tłuszczach zwierzęcych oraz oleju [...]